Project Valide: Mensen die kampen met voetproblemen moeten fysiek en sociaal en economisch flink inleveren als ze niet over perfect passend maatschoeisel beschikken. Voor deze mensen startte orthopedisch schoentechnicus Toos Rook in 1996 het project Valide.

Toos Rook koos voor de combinatie van stichting in Nederland en bedrijf in Mexico. Door de fondsen van de stichting kunnen mensen opgeleid worden en patiŽnten die de schoenen niet zelf kunnen betalen kunnen beroep doen op aanvullende subsidie. Door het voeren van een bedrijf kunnen ook klanten bediend worden die draagkrachtig genoeg zijn om de schoenen zelf te betalen. Deze klanten geven het project Valide een steviger financiŽle basis en daardoor stabiliteit. De stichting kreeg de naam Orthopedic Support en het bedrijf Ortopedia Elegante SA de CV.

Wegens persoonlijke omstandigheden ging ze in 2012 terug naar Nederland. PatiŽnten, ondernemers Beatriz Pesquera en Salvador VŠzquez en Toos Rook zelf wilden de kennis en vaardigheid om orthopedisch maatschoeisel te maken behouden voor Mexico. Net zoals voor haar vertrek uit Mexico kunnen patiŽnten die perfect passend maatschoeisel nodig hebben om vooruit te komen weer terecht. Nu gaan ze naar het nieuwe bedrijf Ortopedia Europea van Beatriz Pezquera en Salvador VŠzquez.

In Nederland ging Toos Rook aan de slag bij orthopedisch schoenmakerij Versol van Achilleonzorg. Tijdens haar jaren in Mexico schreef ze spaanstalig lesmateriaal voor de orthopedische schoentechniek. Door dit lesmateriaal en begeleiding vanuit Nederland blijft in Mexico de scholing doorgaan en de vakbekwaamheid in de orthopedische schoenmakerij actueel. Vaak is het maken van een paar orthopedische maatschoenen een puzzel. Dankzij moderne communicatie die vrijwel gratis is kan Toos Rook meekijken in de spreekkamer om te assisteren bij het opstellen van het juiste schoenrecept.